Waarom deze blog?

Ik ben al enige jaren op zoek naar media in Nederland, in het Nederlands, die goed nieuws geeft over klimaatopwarming. Ik heb het nog niet gevonden. Als je iets vindt, een krant, een blog, wat dan ook, dat goed genoeg is, laat het me weten. Dan hoef ik het niet te doen.

Mail naar hugo@beunder.com

Je kunt me ook uitnodigen, voor een info bijeenkomst, een debat, wat dan ook. Of gewoon een vraag stellen.

Totdat er iets beters is zal ik zelf blijven roepen, schreeuwen, huilen. Het gaat fout met de wereld! Echt waar! En we moeten NU het roer omgooien. Het is allang geen 5 voor 12 meer, het is kwart over twaalf. Waarom stoppen jullie niet met consumeren, vliegen, rijden, stroom slurpen, onzinnige oorlogen.

Hoe krijg je de boodschap over? Hoe overtuig je mensen van het feit dat klimaatopwarming echt is. Dat als we nog 20 jaar doorgaan zoals nu, business as usual (BAU) zoals dat heet, het klimaat tipping points (omslagpunten) bereikt waardoor we klimatologisch de klok 55 miljoen jaar terug zetten, krokodillen en palmen in Alaska. Er is onderzoek naar de psychologie rond klimaatopwarming, het niet weten, de ontkenning, de wanhoop, het afsluiten. Voorlopig zitten we als herten midden op de weg verblind door de koplampen van de aanstormende vrachtwagen verlamd de klap af te wachten. Ren! Het kan. Je hoeft niet eens te rennen, gewoon een stap opzij en alles komt goed. De vraag of het kan, of we wel zonder fossiele brandstoffen kunnen, is trouwens al totaal verkeerd. Het station van de vraag of het kan zijn we allang voorbij, het MOET. En trouwens, natuurlijk kan het. Het leven zal iets anders worden, iets langzamer, meer lokaal. Lokaal produceren en consumeren is de slogan.

Biologische kleinschalige landbouw levert een hogere productie per oppervlakte grond dan destructieve industriële landbouw. Dit is vastgesteld door de IAASTD, een project van de UN en o.a. de Wereldbank, FAO, WHO. Hier hebben enkele honderden wetenschappers uit de hele wereld drie jaar aan gewerkt. Het is alleen een beetje meer handwerk. Maar prima te doen, en gezond voor lijf en leden, vanwege het werk, het bewegen, en omdat biologisch voedsel, vrij van gif en toevoegingen, gezonder is.En volgens mij veel leuker dan achter een bureau te zitten of in een fabriek te werken.

We kunnen prachtige huizen bouwen voor weinig geld die vrijwel geen energie nodig hebben. Het kan van hout, van strobalen, van van alles eigenlijk, dikke muren en een groot raam op het zuiden. Veel kun je zelf doen. Je kunt je bevrijden van de moordende hypotheek- of huurlasten en stookkosten.

Snelle verre reizen zullen minder worden, een weekje Thailand en nog even naar Griekenland zal lastig worden. Maar er is geen keus, als we niet NU beginnen met CO2 uitstoot te verminderen met 6% per jaar dan is het over 20 jaar Game Over, zoals James Hansen, de meest gerenomeerde klimaatwetenschapper, zegt. Het komt er grofweg op neer dat we in 30 jaar het gebruik van fossiele brandstoffen moeten reduceren naar NUL in een rechte lijn naar beneden.

Het vriendelijk vragen of de wereld misschien alsublieft zou willen stoppen met CO2 uitstoten laten we ook achter ons. Het is een harde eis. Niet onderhandelbaar, op geen enkele voorwaarde. De atmosfeer is niet van SHELL of Essent, niet van de VS, China of Europa. De atmosfeer is van iedereen!

De atmosfeer is ook van mij en daar moet je met je poten vanaf blijven!

Kolen, van bruinkool tot steenkool, is de meest CO2 producerende brandstof. Een kolencentrale produceert meer dan twee keer zoveel CO2 als een gasgestookte centrale voor dezelfde hoeveelheid stroom. Van de totale energie in de wereld wordt slechts 30% geproduceerd door kolen, maar het aandeel in CO2 uitstoot is 45%. Als we dus eerst snel kolen uitfaseren dan hebben we nog 70% van de energieproductie, maar is het probleem voor bijna de helft opgelost.

Bovendien is kolen het makkelijkste te vervangen door duurzame energie. Kolen wordt voornamelijk gebruikt voor het opwekken van stroom. Dat kun je ook met windmolens en zonnepanelen. Gasgestookte centrales kunnen in de overgangsfase voor de baseload zorgen. Omdat met windmolens en zonnepanelen de productie van elektriciteit wel kan fluctueren is het handig om smart grids te implementeren. De was kan wel een dag wachten, de koelkast kan wel een uurtje uit.

Olie vervangen is iets lastiger, we moeten zo snel mogelijk overschakelen naar minder reizen, dichter bij het werk wonen, stoppen met voedsel over de hele wereld transporteren en meer trein en elektrische auto’s gebruiken, of velomobiel. Een elektrisch aangedreven velomobiel voor 45 km/u is echt perfect! Dat kan allemaal en daar moeten we ook meteen mee beginnen maar kolencentrales afbreken is echt het eerste wat we moeten doen. Niet volgend jaar, maar NU beginnen.

Maar de lobby van de fosiele brandstof multinationals is rijk, groot en machtig. Ze misbruiken hun geld om door te gaan met vernietiging terwijl bekend is wat de gevolgen zijn. De discussie rond de klimaatwetenschap is voorbij. Er worden nog wat details onderzocht en modellen verfijnd maar de grote conclusie is duidelijk, geen discussie. Dit betekent dat de energiebedrijven heel goed weten waar ze mee bezig zijn maar toch bewust doorgaan met vernietiging van ecologie, atmosfeer, klimaat, vanwege winst. Dit is misdadig naar alle maatstaven.

Dit is moord met voorbedachte rade.

 

Kolencentrales zijn massavernietingswapens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s