Video

Er zijn honderden of duizenden video’s over klimaatopwarming. Films, debatten, interviews, lezingen, etc. etc. Ik pik er een aantal uit die ik toevallig ken en die ik goed vind. Ik denk dat ik de afgelopen jaren wel een redelijke selectie heb kunnen maken.

In willekeurige volgorde.

De lijst is “under construction”. Dat zal die blijven, maar hij is net nieuw en nog erg kort (november 2014)

Video: In vier-en-een-halve minuut een introductie in klimaatwetenschap

De historie van het klimaat en de toekomst. Oorzaak en gevolg. Maatregelen die nodig en mogelijk zijn! Van http://www.wijstoppensteenkool.nl

KIJK

Video: Presentatie van Prof. dr. Jean-Pascal van Ypersele

Presentatie Climate Change van Prof. dr. Jean-Pascal van Ypersele.
Van Ypersele is fysicus, klimaatwetenschapper, hoogleraar aan de Universiteit van Leuven,  en een leidende figuur in de IPCC.

Hij vertelt in 30 minuten helder de basis van klimaatopwarming, de effecten, de scenario’s van het IPCC en een blik op de opwarming in de komende 100 jaar die desastreus kan uitpakken.

KIJK

VIDEO: James Hansen: Avoiding Climate Catastrophe: Putting Science Before Politics – James E. Hansen

25 april 2013

James Hansen is THE meest gerenommeerde klimaatwetenschapper. Behalve wetenschapper is hij ook een schreeuwer, een activist.  Hoewel bescheiden, verlegen en geen goede spreker (volgens hemzelf) is hij de meest invloedrijke klimaatwetenschapper. Een inspiratie voor, vriend van en bron voor BilMcKibben. Hij berekende het getal 350, de reden dat Bil McKibben zijn organisatie 350.org noemde. Een wetenschapper die jarenlang dacht dat de politiek de wetenschap zou begrijpen en dienovereenkomstig zou handelen. Toen hij erachter kwam dat dat niet zo was besloot hij zelf activist te worden.

Anderhalf uur. Maar deze moet je zien. Heel veel van wat je zult lezen en zien is gebaseerd op werk van Hansen. Hij strijdt vooral tegen kolen omdat dat het grootste probleem is voor klimaatopwarming. Hij is de Darwin en Marx van de klimaatwetenschap. Scip de eerste 10 minuten.

KIJK

Video: Disruption

De film Disruption. Gemaakt in augustus 2014 speciaal ter voorbereiding van de Climate March wereldwijd op zondag 21 september 2014. Mooi overzicht van de staat van het klimaat, waarom vrije markt en “groene economie” niet werkt en waarom we massaal in opstand moeten komen. Een wervelende aaneenschakeling van beelden, uitspraken, presentaties en meetings van klimaatwetenschappers (zoals James Hansen), activisten (zoals Naomi Klein, Bill McKibben en, ja, James Hansen), beelden van typhonen, verwoesting, overstromingen, smeltend ijs en bosbranden.

KIJK

Een interview met de makers van DISRUPTION. Ze produceerden ook Do the Math.

KIJK

to do:

VIDEO: Do the Math

KIJK (je moet even een link vragen via mail, kleine formaliteit, zo gepiept)

VIDEO: Naomi Klein release of book This Changes Everything

Een mooie introductie van Bill McKibben, een grondige inleiding van Naomi HerSelf, gevolgd door een panneldiscussie met een paar mensen die een rol hebben gespeeld bij de vorming van Naomi Klein en het boek.

VIDEO: Naomi Klein op Guardian Live.

KIJK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s