This Changes Everything: The Perfect Storm

Naomi Klein heeft niet veel boeken geschreven maar als ze er een schrijft is het ook meteen een belangrijk werk. No Logo en The Shock Doctrine zijn (jonge) klassiekers.

Afgelopen september kwam haar nieuwe boek uit waar ze ruim vijf jaar aan gewerkt heeft.

This Changes Everything, Capitalism vs the Climate

Ik ben pas op pagina 50 van de 466 (waarna nog 30 pagina’s notes) maar het is al duidelijk dat dit een belangrijk werk is. De afgelopen jaren werden al wat tipjes van de sluier opgelicht door artikelen van haar hand her en der. De afgelopen jaren heeft ze gelezen, gepraat en vele conferenties bijgewoond. Nu zou iedereen dat kunnen, maar de scherpe analyses en conclusies die ze verwoordt daar moet je Naomi Klein voor heten. Connecting the dots.

Conclusie is dat de strijd tegen klimaatverandering en kapitalisme hand in hand moeten gaan. Klimaatopwarming tegen gaan binnen een kapitalistische context gaat niet lukken.

Ze fileert vlijmscherp de psychologie van de climate-change-deniers.  Ze legt uit dat juist op het moment dat de muur viel, en de wereld totaal overging naar vrije markt, klimaatopwarming een vreselijk probleem bleek te worden. En de maatregelen die nodig zijn om klimaatopwarming tegen te gaan vergen fors ingrijpen die niet in dat vrije markt mechanisme passen. Dat is o.a. de reden dat de klimaatonderhandelingen al ruim 20 jaar vastzitten.

Dus links en eco aller landen, verenig u!

Als we ons verenigen dan hebben we The Perfect Storm.

Ren nu direkt naar de dichtsbijzijnde boekwinkel, bij voorkeur een linkse rakkers boekwinkel als de rooie rat in Utrecht of Het Fort van Sjakoo in Amsterdam en bemachtig je eigen exemplaar. Bij de rooie rat kun je ook online bestellen.

naomi-klein-achterkant

Video, 1:40u, presentatie van Naomi Klein en interview over het boek.

 

 

Leave a comment